Publicações

Artigos em revistas internacionais

  • Silva, M. M., Lidon F. C. (2016). An Overview on Applications and Side Effects of Antioxidant Food Additives. Emir. J. Food Agric. (aceite para publicação).
  • Silva, M. M., Lidon F. C. (2016). Food preservatives – An overview on applications and side effects. Emir. J. Food Agric. 28(6): 366-373. doi: 10.9755/ejfa.2016-04-351
  • Silva, M., Lidon, F., Almeida, A., Costa R.,, Bagulho, A., Scotti-Campos, P., Semedo, J., Maçãs, B., Coutinho, Pinheiro, N., Gomes, C., Leitão, A., Pais, I., Reboredo, F., Pessoa, F., Ramalho, J. (2015). Sequential zinc and iron biofortification of bread-wheat grains: from controlled to uncontrolled environments. Crop & Pasture Science. 66, 1097–1104.
  • Silva, M. M., Lidon, F. C., Almeida, A. S., Leitão, A. L., Pinheiro, N., Maçãs, B., Costa, R., (2014) A synoptic overview of durum wheat production in the Mediterranean region and processing following the European Union requirements, Emir. J. Food Agric. 2014. 26 (8): 693-705.
  • Silva, M. M., Lidon, F. J. C., Reboredo, F, H., Leitão, A. E., A., Duarte, M. P., Ramalho, J. C., (2012), “Impact of UV-B radiation on photosynthesis – an overview”, Emir. J. Food Agric. 24 (6): 546-556. Disponível aqui.
  • Silva, M.M.A , ALBINO, J., SILVA, A. P., (2011), “Ensino Experimental das Ciências e Educação em Ciência no 1º Ciclo do Ensino Básico e no Pré-Escolar. Um projecto de supervisão pedagógica de atividades laboratoriais e da utilização de Quadros Interativos e Moodle”, Cadernos de Investigação Aplicada, nº 5, 13 – 53. (http://www.eseag.pt/noticias/publicacoes.html)
  • Silva, M. M. A. (2009), “Ensino Experimental das Ciências – uma proposta de atividades para educadores e professores do 1º Ciclo do Ensino Básico”, Cadernos de Investigação Aplicada, nº3, 23-33. Disponível aqui.

Livros

  • Lidon, F. & Silvestre, M. (2010). Princípios de Alimentação e Nutrição Humana, Lisboa: Escolar Editora, 647p, ISBN 978-972-592-270-
  • Lidon, F. & Silvestre, M. (2008), Conservação de alimentos – Princípios e Metodologias, Lisboa: Escolar Editora, 232p, ISBN 978-972-592-227-9.

Comunicações em eventos internacionais

  • M. M. Silva, M. Guerra, I. Ramos, I. M. Pataco, F. C. Lidon, K. Oliveira, M. F. Pessoa, M. L. Carvalho, J. C. Ramalho, A. E. Leitão, J. P. Santos, P. S. Campos, I. P. Pais, F. H. Reboredo (2016). Study of mineral translocation and accumulation in biofortified durum wheat (Triticum durum) and bread wheat (Triticum aestivum) grains. Abstract of the 2nd Workshop on Heavy metals: From the environment to the man”, 21-22 March, FCT/UNL, Portugal
  • Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). Deposition of micro and macro elements in biofortified grains of Triticum aestivum L cv Roxo. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). Implications to the photosynthetic functioning of the Zn biofortification process in Triticum aestivum L. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • M Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). Nutritional characteristics of biofortified semolina. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). Deposition of micro and macro elements in biofortified grains of Triticum durum cv Marialva. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). Nutritional characteristics of biofortified Triticum aestivum flour with Zn. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • Silva, M,; Mourinho, M.; Pataco, I.; Oliveira, K.; Ramos, I.; Pelica, J.; Almeida, A.; Ramalho, J.; Costa, A.; Bagulho, A.; Scotti-Campos, P.; Semedo, J,; Macãs, B.; Coutinho, J.; Pinheiro,N.; Gomes, C; Ribeiro, A; Leitão, A.; Pais, I; Reboredo, F.; Pessoa, M.; Santos, J.; Guerra, M; Carvalho, M and Lidon, F. (2016). A field study on Triticum aestivum L. cv. Roxo biofortification in zinc. Abstracts of the conference of COST Action TD1304 – ZincNet “Dietary supplements vs food biofortification and the gut microbiome: human and animal health outcomes”, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria, 22-23 March 2016.
  • Costa, A. R., Almeida, A.S., Bagulho, Scotti-Campos, P., Maças, B., Coutinho J., A., Pinheiro, N., Gomes, C., Leitão, A.E., Pais, I., Semedo, J. N., ., Ramalho, J. C.., Reboredo, F.H., Pessoa,M. F., M. Mourinho,Pataco, I. M. Oliveira, K., Silva, M.M., Ribeiro, A., Simões, F., Matos, J., Martins, L., Lidon, F. C., (2014). “Zn and Fe Biofortification in Triticum aestivum L.– A Field Study”. Proceedings da COST Action FA 0905 Final Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed. Antalya, Turky, 17 – 19 março 2014.
  • Leitão, A.E., Scotti-Campos, Pais, I., Lidon, F. C., Semedo, J. N., Ramalho, J. C.., Reboredo, F.H., Pessoa,M. F., Almeida, A.S., Maças, B., Coutinho J., Costa, A. R., M. Mourinho,Pataco, I. M. Oliveira, K., Silva, M.M., Ribeiro, A., Simões, F., Matos, J., Martins, L., Pinheiro, N., Gomes, C.,.Bagulho, A., (2014). “Zn and Fe Biofortification in Triticum aestivum – Nutritional Evaluation of the Grain”. Proceedings da COST Action FA 0905 Final Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed. Antalya, Turky, 17 – 19 março 2014.
  • Reboredo, F.H., Lidon, F.C., Pessoa, M.F., Almeida, A.S., Maças, B., Coutinho, J., Costa, A., J., Leitão, A.E., Ramalho, J.C., Semedo, Oliveira, K., Mourinho, M. P., Pataco, I. M. Scotti-Campos, P., Pais, I., Silva, M.M., Ribeiro, A., Simões, F., Matos, J., Martins, L., Pinheiro, N., Gomes, C., Bagulho, A., .(2014). “Biofortification in Triticum aestivum – Distribution of Nutrients in the Grain”. Proceedings da COST Action FA 0905 Final Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed. Antalya, Turky, 17 – 19 março 2014.
  • Lidon, F.C., Reboredo, F.H., Pessoa, M.F., Almeida, A.S., Maças, B., Coutinho, J., Costa, A.R., J., Leitão, A.E., Ramalho, J.C., Semedo, Mourinho, M. P., Oliveira, K., Pataco, I. M. Scotti-Campos, P., Pais, I., Silva, M.M., Ribeiro, A., Simões, F., Matos, J., Martins, L., Pinheiro, N., A., Gomes, C., Bagulho, A., .(2014). “Biofortification in Triticum aestivum – Nutrients Accumulation and Stability”. Proceedings da COST Action FA 0905 Final Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed. Antalya, Turky, 17 – 19 março 2014.
  • Abreu da Silva, M. M., Lidon, F.C., Ramalho, J. C., Leitão, A. E, Pais, I. P., Pessoa, M. F., Reboredo, F. H. (2014). UV-B irradiation impact on the chloroplast lamellae in Oryza sativa L.. Proceedings da “The final network conference of COST-Action UV4Growth”, Bled, Slovenia, 30 março a 2 de abril 2014.
  • Lidon, F.C., Ramalho, J. C., Leitão, A. E, Abreu da Silva, M. M., Pais, I. P., Pessoa, M. F., Reboredo, F. H. (2014). Targets of UV-B irradiation on the photosynthetic performance in Oryza sativa L. Proceedings da “The final network conference of COST-Action UV4Growth”, Bled, Slovenia, 30 março a 2 de abril 2014.
  • Simões, F., Matos, J., Lidon, F.C., Leitão, A.E., Ramalho, J.C., Semedo, J. N. Mourinho, M. P., Pataco, I. M. Oliveira, K., Reboredo, F.h., Pessoa, M.F., Almeida, A.S., Maças, B., Coutinho, J., Scotti-Campos, P., Pais, I., Silva, M.M., Martins, L., Costa, A., Pinheiro, N., Gomes, C., Bagulho, A., (2014). Zn Biofortification in Triticum aestivum – A Clue on DNA Methylation. Proceedings da COST Action FA 0905 (Final Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed. Antalya, Turky, 17 – 19 março 2014).
  • Scotti, P., Pais, I. P., Leitão, A. E., Fernando, A. L., Reboredo, F. H., Almeida, A. S., Maçãs, B., Coutinho, J. P., Ramalho, J. C., Ribeiro, A. I., Goulão, L. F., Silva, M. M., Duarte, M. P., Simões, F., Costa, A. R., Matos, J., Lidon, F. C. (2012). “Seed components and nutritional evaluation in Zn and Fe biofortified bread wheat”. Abstracts COST FA 0905 Workshop “Improving the composition of plant foods for better mineral nutrition” 3-6 June.
  • Silva, M. M. A., Scotti-Campos, P., Pais, I. P., Ramalho, R. J., Leitão, A. E., Almeida, A. S., Maçãs, B., Coutinho, J., Duarte, M. P., Fernando, A. L., Ribeiro, A. I., Goulão, L. F., Simões, F., Costa, A. R., Matos, J., Reboredo, F. H., Lidon, F. C. (2011). “VI. Simultaneous biofortification of Zn and Fe in Triticum aestivum L. – Seed fatty acids composition”. Abstracts Second Annual Conference Mineral Improved Crop Production for Healthy Food and Feed – COST FA0905, p. 92, Venice, Italy, 23-26 November.

Comunicações em eventos nacionais

  • Silva, M.M., Lidon, F. (2016). “Conservantes Alimentares – aplicações e efeitos secundários” Abstrats do 2º Simpósio: Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável. Instituto politécnico de Beja, Beja, Portugal, 2 de junho
  • Silva, M.M., Mourinho., M., Pataco, I., Oliveira, K., Pelica, J, Almeida, A., S., Galhano, C., J., Ramalho, J., Costa, A. R., Bagulho, A.S., Scotti-Campo, P., Semedo, J., Maçãs, B., Coutinho, J., Pinheiro, N., Gomes, C., Robeiro, A., Leitão, E., Pais, I., Reboredo, F., Pesssoa, F., Lidon, F.(2016) Avaliação da Aplicação Foliar de Zinco em Ensaios de Campo na biofortificação de trigo mole em zino”. Abstrats do 2º Simpósio: Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável. Instituto politécnico de Beja, Beja, Portugal, 2 de junho.
  • Silva, M.M., Mourinho, M., Pataco, I., Oliveira, K, Ramos, I. Pelica, J., Ramalho, J., Almeida, A. S., Costa, A. R., Bagulho, A.S., Scotti-Campo, P., Semedo, J., Maçãs, B., Coutinho, J., Pinheiro, N., Gomes, C., Robeiro, A., Leitão, E., Pais, I., Reboredo, F., Pesssoa, F., Lidon, F.(2016) “Biofortificação de Tritium aestivum L. com Zinco: implicações no metabolismo fotossintético”, Abstrats do 2º Simpósio: Produção e Transformação de Alimentos em Ambiente Sustentável. Instituto politécnico de Beja, Beja, Portugal, 2 de junho.
  • Abreu Silva, M. M., “Formação de professores do ensino básico e educadores para o ensino experimental das ciências e educação para a ciência – atividades com líquidos”(2016), abstrats do VI Encontro de Investigação do Centro de Investigação e Publicações da escola Superior de Educação Almeida Garrett, 26 de Abril, Lisboa, Portugal.
  • Abreu Silva, M. M., Coelho, Cristina “Consumo, pelas crianças, de géneros alimentícios com corantes alimentares”(2015), abstrats do V Encontro de Investigação do Centro de Investigação e Publicações da escola Superior de Educação Almeida Garrett, 22 de Abril, Lisboa, Portugal.
  • Abreu Silva, M. M., Lidon, F. C. “A Educação para a Ciência e a Química no Quotidiano” (2014), abstrats do IV Encontro de Investigação do Centro de Investigação e Publicações da escola Superior de Educação Almeida Garrett, 10 de Abril, Lisboa, Portugal.